Az ENSZ tevékenysége iránt érdeklődő friss diplomások, pályakezdők figyelmébe!

Idén nyáron egyedülálló lehetőség nyílik a magyar fiatalok számára, hogy az ENSZ-ben kezdjenek karriert, ugyanis Magyarország idén felkerült az ENSZ fiatal szakértői programjában (Young Professionals Programme – YPP) résztvevő tagállamok listájára. Az ENSZ programra 32 év alatti, magyar állampolgárságú, angolul vagy franciául folyékonyan tudó, a lenti témákban legalább alapszintű diplomával rendelkező fiatalok pályázhatnak. A jelentkezéseket közvetlenül az ENSZ honlapján kell leadni a 2024. július-augusztusban tartó kéthónapos jelentkezési időszakban. A jelentkezési időszak megnyílt, a pályázati határidő 2024. szeptember 28. 

Mi az a Fiatal Szakértői program?

Az ENSZ fiatal szakértői programjának célja, hogy növelje az ENSZ Titkárságon belül és szakosított szervezetekben a jelenleg alulreprezentált nemzetiségű állampolgárok számát. Ennek érdekében az ENSZ minden évben felmérést készít arról, hogy mely tagállamok állampolgáraiból van hiány az ENSZ szervezetében, és ezen tagállamok állampolgárai számára hirdeti meg évről évre a fiatal szakértői programot. Magyarország – hosszú évek óta először – idén újra szerepel a 49 országból álló listán, így idén a magyar fiatalok is jogosultak a programban való részvételre. Az ENSZ minden évben azt is meghatározza, hogy melyik szakterületeken van szükség új szakértőkre, és ezeken a területeken végzettséggel rendelkezők számára hirdet felvételt. A kiválasztott fiatalok számára a program lehetőséget ad arra, hogy az ENSZ szervezetén belül kezdjenek karriert.

 

Kik pályázhatnak?

A programban való részvétel feltételei:

  • magyar állampolgárság,
  • legfeljebb 32 éves életkor (1992. január 1-én vagy ezután születettek pályázhatnak),
  • angol vagy francia folyékony nyelvtudás,
  • legalább alapszintű (Bachelor) egyetemi diploma az alábbi szakterületek egyikén.

Az idei felvételi szakterületek:

  • politikai ügyek, emberi jogok, humanitárius ügyek;
  • emberi erőforrások, adminisztráció, menedzsment és elemzés;
  • pénzügyek és költségvetés.

 

Hogyan néz ki a felvételi folyamat?

A felvételi folyamat összesen megközelítőleg egy évig tart; egy online jelentkezésből és kétfordulós online versenyvizsgából áll. A kiválasztottak jogosultak lesznek arra, hogy pályázzanak az ENSZ fiatal szakértőknek fenntartott állásaira.

  1. Jelentkezés: Az érdeklődőknek az ENSZ honlapján keresztül kell fiókot létrehozniuk, majd leadniuk jelentkezésüket a YPP programra egy részletes pályázati adatlap kitöltésével. A jelentkezés nem jár költséggel. Amennyiben a leadott pályázat megfelel a fenti pályázati feltételeknek, abban az esetben a jelentkező meghívást nyer egy kétfordulós versenyvizsga letételére.

 

  1. Versenyvizsga: A versenyvizsgára két fordulóban, online kerül sor; az első forduló az általános készségeket, míg a második forduló az egyes felvételi szakterületekhez kapcsolódó jártasságot méri.

 

  1. A kiválasztottak lehetőségei: A versenyvizsga során kiválasztottak bekerülnek az ENSZ belső pályázati rendszerébe (roster), amely három évig jogosulttá teszi őket az ENSZ fiatal szakértői állásokra való jelentkezésre. Tehát a jelentkezés és a sikeres vizsga önmagában nem vezet konkrét munkaajánlathoz, hanem a jövőben meghirdetett ENSZ fiatal szakértői állásokra való jelentkezésre tesz jogosulttá. A pályázható fiatal szakértői pozíciók az ENSZ központi költségvetésből finanszírozott, P-1 vagy P-2 szintű állást jelentenek, kétéves (megújítható) szerződéssel. Az ENSZ-ben világszerte összesen kb. 560 ilyen fiatal szakértői pozíció létezik, amelyekből évente általában 70-80 megüresedő pozíció kerül betöltésre.

Fontos megjegyezni, hogy az ENSZ fiatal szakértői programban való részvételre jogosult tagállamok köre, illetve a meghirdetett szakterületek is évről évre változnak, ezért az idei év egyedülálló lehetőséget ad a feltételeknek eleget tevő magyar fiatalok számára a jelentkezésre.

 

Hasznos hivatkozások

A programról itt érhető el további információ.

A jelentkezéseket az ENSZ honlapján, az Inspira rendszeren keresztül lehet leadni.

Az ENSZ további álláslehetőségeiről itt lehet tájékozódni.